Életfogytig előzetesben

Az országgyűlés hétfőn este elfogadta a büntetőeljárási törvény azon módosítását, amely eltörli az előzetes letartóztatás felső határát.

Természetesen nem minden bűncselekmény esetében van lehetőség a vádlott határozatlan időtartamú előzetes letartóztatásban tartására, hanem csak a súlyosabb bűncselekményeknél. A módosító javaslat értelmében

[...]meghatározott esetben sem szűnik meg az előzetes letartóztatás, ha a vádlottal szemben tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt van folyamatban eljárás.

Az indokolás értelmében "a kiemelkedő tárgyi súlyú, vagyis a tizenöt évig terjed ő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények elkövetőivel szemben indult büntetőeljárások során az előzetes letartóztatás időtartama a hatályos szabályozás értelmében négy év. A közelmúlt sajnálatos eseményei rávilágítottak azonban arra, hogy nem minden esetben elegendő ennyi idő az első fokú ügydöntő határozat meghozatalára és az előzetes letartóztatás feltételeinek (így különösen a szökés, elrejtőzés veszélyének) fennállta esetén, az előzetes letartóztatás megszűnése súlyosan megnehezíti, veszélyezteti a büntetőeljárás befejezését, ezért indokolt, hogy az előzetes letartóztatás intézményének ez esetekben ne legyen időkorlátja. A módosító javaslat az Európai Unió több országának gyakorlatát is figyelembe veszi, így Lengyelországban, Romániában, Svédországban, Írországban és Németországban sincs időbeli korlátozása az előzetes letartóztatásnak a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőinél."

Kép innen: biztonsagpiac.hu

Ha tetszik a blog, gyere facebookra!