Szabadalmi harc: Adidas vs. Oroszi László

Olvasom az origo.hu oldalon, hogy egy magyar feltaláló, Oroszi László pert nyert az Adidas ellen, mert utóbbi a magyar feltaláló találmányát ellopta, és jogosulatlanul alkalmazta a találmányt a termékeiken.

Oroszi László 1996. október 14-én jelentette be a sportcipő szabadalom címmel ellátott találmányát, amelynek a lényege a következő volt (a leírásban szereplő számok helyét a fenti képen lehet megtalálni):

A találmány tárgya sportcipő, különösen labdák továbbítási pontosságának fokozására, amely láb befogadására szolgáló belső teret határoló talprésszel és a talprészhez hozzáerősített felsőrésszel rendelkezik, a felsőrész bújtató nyílással, valamint a sportcipő felhúzását megkönnyítő, és a bújtató nyílástól induló hasítékkal van elátva, a hasíték környezetében egy vagy több összehúzó szerv, valamint az összehúzó szervnek a felsőrészhez történő csatlakoztatására szolgáló kapcsoló szervek vannak elhelyezve, a felsőrész külső felületének legalább egy része pedig bevonattal van elátva. A megoldás jellegzetessége, hogy a bevonat (10) legalább két darab irányító zónából (11, 12) van összeállítva, az irányító zónák (11, 12) legalább egyikének külső oldala (11a, 12a) ütköző szervekkel (21, 22) van ellátva, az ütköző szervek (21, 22) pedig a külső oldalból (11a, 12a) kiálló és a külső oldal (11a, 12a) felületi normálisával (11b, 12b) 1–80°-os hajlásszöget (a) bezáró tengelyű (21b, 22b) nyúlványok (21a, 22a), valamint a nyúlványok (21a, 22a) által közrefogott fészkek (21c, 22c) rendezett együtteséből vannak összeállítva.

A szabadalom minden új, feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható találmány a technika bármely területén.Hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a szabadalomnak, azt nem írom le, mivel részletesen tartalmazza a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló törvényben.

A bejegyzésnek a célja inkább az volt, hogy kicsit az origo.hu cikke mögé tekintsen, hogy mit tartalmazott pontosan Oroszi László találmánya. Akit érdekel a teljes szabadalmi leírás, az ide kattintva tudja elolvasni. Az említett sportcipő oltalma egyébként 2007. október 15-én szűnt meg.

Kép forrása: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala